Beauvais (F) – 25 juni 2022

Pasveer op de Feesten van Jeanne-Hachette in Beauvais (F)

 

Zaterdag

Het is tussen 04.00 en 04.15 in de ochtend als ik bepakt en bezakt het Ruiterskwartier op fiets. Slalommend door het uitgaanspubliek vind ik mijn weg richting Opus om daar te verzamelen voor vertrek. Rond 04.30 stap ik met mijn mede slaapkoppen de bus in. Enkele tussenstops, tolwegen en vele kilometers verder komen we rond de middag aan in Beauvais. Helaas was er ergens in de communicatie iets mis gegaan, waardoor we niet meteen in het hotel terecht konden. Gelukkig werd dit na even wachten opgelost door de organisatie (en onze eigen tolken Ileida en Marloes) aldaar en kon iedereen gelukkig onderdak vinden. Vervolgens konden we even bijkomen van de lange reis en ons opmaken voor het eerste optreden (en ook mijn eerste optreden) op Franse bodem.

 

Even later worden we keurig opgepikt door de pendelbus die ons naar het ziekenhuis van Beauvais bracht. Daar hebben we een optreden verzorgd voor ouderen. Zichtbaar geraakt door onze mooie muziek lieten we hen achter. Onder applaus gingen we weer richting de materiaalwagen zodat de meegereisde materiaalmannen Jan en Remon de instrumenten konden vervoeren richting het centrum, waar het volgende optreden gepland stond. Dit was een presentatie op het grote plein voor het stadhuis. Na een showtje te hebben weggegeven voor de tribunes, werden we verwelkomd door het stadsbestuur en organisatie van het evenement, de Fêtes Jeanne-Hachette (jaarlijkse feesten ter ere van de gelijknamige vrouw die de stad met succes verdedigd zou hebben tegen een aanval van Karel de Stoute in 1472). Van hen kregen we een mooi aandenken als dank voor onze aanwezigheid. Een lekker koude jus d’orange en een typisch Franse lekkernij gingen er wel in na het warme optreden!

 

Na de bijeenkomst in het stadhuis werden we naar de dinerlocatie begeleid, waar een uitgebreid en lekker diner voor ons klaarstond. Na het diner liepen we weer terug naar de startlocatie aan de rand van het centrum. Het was weer tijd om de uniformen aan te trekken voor de avondparade door de stad. Wat geeft het toch elke keer weer een kick om voor zoveel enthousiaste mensen op te mogen treden. Het gevoel wat dat losmaakt is niet te omschrijven, maar wat we voelden deelden we met zijn allen! De parade leidde ons door de mooie oude binnenstad en onder andere langs de prachtige Cathédrale de Saint-Pierre (De Sint-Pieterskathedraal), waar we even stopten om een mooie foto te maken. De oude straatjes rondom deze kathedraal leidden ons weer terug naar het centrum. Vervolgens kwamen we al snel weer aan op het plein voor het stadhuis, waar we na het zien van een aantal acts die voor ons liepen (onder andere een jongleur die een heus dranghek op zijn gezicht wist te balanceren en een aantal draken die voor sommigen wel heel dichtbij kwamen :p) nog een keer van onze beste kant te laten zien. Na ons showtje voor de tribunes zat het erop en konden we teruglopen naar de startlocatie. Na het ritje met de pendelbus konden de uniformen uit en het feest op de parkeerplaats aan. Het bleef nog lang gezellig. 😊

 

Zondag

Na opnieuw een toch wel kort nachtje te hebben geslapen stond er een lekker ontbijt voor ons klaar. Na het ontbijt werden we met de bus naar een bejaardentehuis gebracht waar we in een lekker, maar warm zonnetje de bejaarden aldaar van een mooi optreden hebben voorzien. Opnieuw hebben we kunnen zien dat onze muziek de mensen niet ongeroerd achterlaat. Dankbaar dat we dit konden doen stapten we na weer een frisse jus d’orange en zoutjes verzorgd door de medewerkers van het bejaardentehuis terug in de pendelbus om naar de lunchlocatie te gaan. Dit was dezelfde locatie als het diner van de zaterdagavond, dus we waren weer op bekend terrein. Na de lunch hadden we in de tuin genoeg tijd om even bij te komen en sommigen pakten er zelfs nog even wat slaap mee.

 

Na de lunch werden we weer verwacht in het centrum, waar opnieuw een parade op het programma stond. Doordat de parade ditmaal ’s middags plaatsvond, was het toch iets warmer en pittiger dan de avond ervoor, maar gelukkig hadden we genoeg drinkpauzes tussendoor waardoor het goed was vol te houden. De parade eindigde opnieuw weer op het plein voor het stadhuis waar we onder luid applaus afscheid namen van het Franse publiek. Vervolgens liepen we weer terug naar de materiaalwagen en zat het erop. Snel het uniform uit, nog even napraten en bijkomen en vervolgens de bus weer in voor de terugreis. De organisatie gaf ons nog heerlijk belegde stokbroden mee voor de terugreis naar Leeuwarden. Eenmaal aangekomen bij de Nederlands/Belgische grens was het bij Hazeldonk weer tijd voor een stop bij het restaurant “de gele bogen”. Met gevulde buikjes, weinig slaap en een pittig weekend achter de rug kwam in de bus voor velen niet de vrouw met de bijl (Jeanne-Hachette), maar de man met de hamer voorbij. De koek was op en velen konden dan ook niet wakker blijven. Onder toeziend oog van chauffeur Hans kwamen we rond 02.00 uur weer veilig aan in Leeuwarden, waarna de leden en begeleiding hun slaap in eigen bed weer voort konden zetten.

 

We kijken terug op een geslaagd weekend in Beauvais met zeer enthousiast publiek! Het was super om op te treden in zo’n mooie stad. Ik kijk terug op een zeer geslaagd debuut in Frankrijk en kom er graag weer terug!

 

Iedereen die dit weekend mogelijk heeft gemaakt willen wij ontzettend bedanken! Gerda, Monique, Jan, Remon en natuurlijk onze buschauffeur Hans van Paulusma Reizen ontzettend bedankt voor de goede zorgen tijdens het weekend!

 

Tobias Tuïnk

 

Foto’s zijn ditmaal aangeleverd door Pasveerfan Steeve Gault, voor filmpjes kijk: https://www.youtube.com/user/pasveerliefhebber/videos

 

| | | | | | | | | | | | |