Pete Lockett en Pasveer werken samen

De wereldberoemde Britse percussionist Pete Lockett, bekend van vele samenwerkingen met artiesten als Björk en Amy Winehouse, en de Friese percussionist David van der Heide (Pasveerkorps Leeuwarden) laten Friesland in november kennismaken met de wondere wereld van Indiase ritmiek en de bijbehorende ritmische taal (Konnakol). Lockett en van der Heide componeren een gezamenlijk stuk dat op de zevende editie van het festival Explore the North voor het eerst wordt uitgevoerd met het Leeuwarder Pasveerkorps. Bezoekers leren tijdens de voorafgaande lezing meer over de geschiedenis van Konnakol. Daarnaast geeft Lockett verschillende workshops op Centrum voor de Kunsten Opus3 (Dokkum) en Centrum voor de Kunsten Atrium (Sneek).

 

Het project is een samenwerking tussen Explore the North, Keunstwurk / Fulkaan, Pete Lockett, Pasveerkorps Leeuwarden, David van der Heide en Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF).

 

Gedeelde voorliefde Britse en Friese percussionist brengt Konnakol naar Friesland
Nadat de wereldberoemde Britse percussionist Pete Lockett en de Friese percussionist David van der Heide elkaar ontmoetten tijdens het drumfestival Herfstfest bleek er al snel een klik te zijn: beide slagwerkers delen een voorliefde voor Indiase klassieke muziek.

 

David van der Heide geeft les aan het slagwerk van het Pasveerkorps (een showkorps uit Leeuwarden) waar hij ook de arrangementen en composities voor schrijft. Hij is thuis in traditionele/technische trommelstijlen en Indiase klassieke muziek (Tabla). Met zijn Pasveerkorps werd van der Heide in 2017 nog wereldkampioenschap op het onderdeel ‘show’ tijdens het Wereld Muziek Concours.

 

Pete Lockett is thuis in muziekstijlen van over de hele wereld: van Indiase klassieke muziek tot het Japanse Taiko drummen. Hij werkte met artiesten als Björk, Afro Celt Sound System, Peter Gabriel, Robert Plant, The Verve, Amy Winehouse en Pet Shop Boys. Daarnaast heeft hij soundtracks ingespeeld voor een groot aantal James Bond films, Moulin Rouge, The Insider en vele andere Hollywood producties. Van der Heide verwerkt in zijn eigen composities en die voor het Pasveerkorps ook elementen uit Indiase muziek verwerkt en zodoende kwamen de muzikanten op het idee samen een stuk te schrijven voor het Pasveerkorps. Het vormt de basis voor een bijzonder project dat zowel publiek als amateurmusici laat kennismaken met deze wonderlijke ritmiek.

 

Lezing en uniek optreden te zien op Explore the North 2019
Op de zevende editie van festival Explore the North wordt het door Pete Lockett en David van der Heide geschreven stuk voor het eerst uitgevoerd, samen met de amateurmusici van het Pasveerkorps. Tijdens de voorafgaande lezing wordt uitgelegd wat Konnakol precies is, wat de geschiedenis en betekenis is en hoe het wordt gebruikt.

 

Unieke workshops over Indiase ritmiek voor Friese amateurmusici
Samen met Keunstwurk, Fulkaan en Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân onderzoekt Explore the North hoe professionele kunstenaars betekenisvol gekoppeld kunnen worden aan een in Fryslân bruisende amateursector. Met verschillende workshops laten David van der Heide en Pete Lockett amateurmusici binnen Friesland kennismaken met de Indiase, ritmische wereld. De musici worden hiermee uitgedaagd om uit hun vertrouwde, traditionele repertoire te stappen. Daarnaast geeft het Pasveerkorps samen met Pete Lockett speciaal voor muziekkorpsen een demonstratie in het clubgebouw van de stichting Pasveerkorpsen Leeuwarden. Het duo trekt de provincie in om op een aantal muziekscholen in de omgeving (Centrum voor de Kunsten Opus3 te Dokkum en Centrum voor de Kunsten Atrium te Sneek) hun kennis te delen.

 

Over Explore the North
Explore the North is een winters stadsfestival dat de historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor muziek, literatuur, theater, beeldende kunst en meer. Op het festival zijn dit jaar onder andere Pussy Riot, Peter Broderick, Mdou Moctar, Tshegue en Remy van Kesteren te zien. Als productiehuis geeft Explore the North (jonge) theatermakers, schrijvers, dichters, muzikanten en ander talent uit Friesland en daarbuiten mogelijkheden bieden om zich vanuit Leeuwarden en Friesland te ontwikkelen. Explore the North onderzoekt hoe professionele kunstenaars betekenisvol gekoppeld kunnen worden aan een in Fryslân bruisende amateursector.

 

Over het Pasveerkorps
Pasveer is al vele jaren een begrip in de korpswereld. De stichting Pasveerkorpsen Leeuwarden werd opgericht in 1960 en is dus al meer dan vijftig jaar bezig om mensen te voorzien van muzikale en show technische hoogstandjes, op vele uiteenlopende evenementen. De groepen van Pasveer zijn uniek in wat ze doen. Naast reguliere parades in binnen- en buitenland, flitsende shows op taptoes, is Pasveer ook toonaangevend met bijzondere projecten. Zo werd het Pasveerkorps kampioen op het onderdeel ‘show’ tijdens het Wereld Muziek Concours.

 

| | | |