Grutsk 2018

Door: Tobias Tuïnk
 

Zaterdag 30 juni stond voor ons in het teken van een bijzonder onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018: Grutsk. Een mooie dag om de stichting Pasveerkorpsen te laten zien in de stad en daarbij voor het eerst de nieuwe uniformen aan het grote publiek te laten zien.
 

De dag begon voor ons om elf uur bij Opus, waar we nog even de show door hebben genomen om ons vervolgens om te kleden en naar de stad te gaan. Het lopen naar de stad deden we gezamenlijk met Jong Pasveer. Ik vond het mooi om met de hele club naar de stad te lopen, we kregen dan ook al veel bekijks onderweg. Op het Oldehoofsterkerkhof moesten we ons melden voor de taptoe.
 

PASVEER. was pas tegen het eind van de middag aan de beurt, dus we hadden de tijd om de stad in te gaan voor een drankje en om naar de andere korpsen te kijken. Vervolgens was het tijd om ons klaar te maken en de show te laten zien. Deze verliep goed en door de hoge temperaturen was daarna het verkoelende water meer dan welkom.
 

Na de taptoe konden we gelijk door naar het startpunt van de streetparade. Voor ons was dat achter de Schrans en voor Jong Pasveer het Oldehoofsterkerkhof. De opzet was namelijk dat op vier verschillende plekken een streetparade begon en uiteindelijk alles samen kwam op het Zaailand. Aansluitend begon daar om 19:00 uur het avondprogramma. Na de streetparade ging de jeugd gelijk terug naar Opus om daarna naar Rastede af te reizen. Wij hadden even tijd om een hapje te eten in de stad.
 

Na het diner was het al snel tijd om op te stellen om richting het Zaailand te lopen voor onze deelname aan het avondprogramma. Tijdens het avondprogramma mochten alle vaandelwinnaars van het afgelopen WMC hun vaandel presenteren aan het publiek en daarbij in een concertvorm een paar nummers ten gehore brengen. Dit hebben we natuurlijk vol trots gedaan en dit werd beloond met een mooi applaus van een volgepakt Zaailand. Na de finale en afscheidsceremonie was het einde van de dag bijna aangebroken, maar niet voordat we op Swinging Bass weer terug liepen naar het clubgebouw. Moe maar voldaan kwamen we daar rond middernacht weer aan.
 

De feestvierders konden daarna nog terecht in Neushoorn, waar een afterparty was georganiseerd. Daar kwamen we Almondegas nog tegen, die daar een spetterende sambashow gaf. Al met al was het een mooie dag die wat ons betreft volgend jaar zeker over mag!