Aukje – afscheid van het Pasveerkorps

Tijdens het laatst gevierde jaarlijkse Kerstgala van het Pasveerkorps is er stilletjes (deels) afscheid genomen van een echte Pasveericoon. Na 28 jaar lesgeven aan de kleinste sectie van het Pasveerkorps  is het mooi geweest naar eigen zeggen. Over wie hebben we het? Natuurlijk over…

 

Aukje de Wit-Hoomans!

 

De talloze lyraspelers die in die jaren bij het Pasveerkorps hebben gespeeld hebben de kunst van Aukje geleerd. Aukje heeft aan tientallen jongens en meiden de glans en pracht van dit instrument overgedragen. Geen dom getingeltangel…maar met passie! Aukje heeft er voor gezorgd dat dit typische Pasveergeluid zo prachtig tot z’n recht is gekomen. Zonder lyra’s geen Pasveer.

 

In de beginjaren speelde zelf ook nog actief lyra en vervulde ze een dubbelrol. Nadien richtte ze zich volledig top het lesgeven. In 2009 kroop het bloed waar het niet gaan kon en besloot ze nog een jaar mee te spelen…gewoon omdat het kan!

 

Maar dat is niet het enige. Aukje bespeelde ook de marimba, vibrafoon, buisklokken, etc. bij o.a. Cd-opnames en bij de opening van de Amsterdam Arena. Alle instrumenten waarop gespeeld kan worden met meer dan een noot, is Aukje niet vreemd.

 

Bij showtrainingen kon ze het niet nalaten om zich met de details te bemoeien en de leden “op hun plek” te zetten als dit nodig was. En menig oud-lid weer dondersgoed…als Aukje vindt dat het niet goed genoeg is, dan is het echt niet goed genoeg! De ogen zeggen dan genoeg 😉

 

En let wel! Aukje is de enige vrouw met drie WMC vaandels op Mars, Marsparade en Show! Laat dat even tot je doordringen.

 

Maar bovenal is Aukje mijn grote zus die mij ooit heeft omgepraat om misschien wel tambour-maître te kunnen worden en nadien instructeur. Jarenlang heb ik geleerd van en samengewerkt met mijn grote zus. We hebben grote successen gehad met zowel Jong Pasveer als Pasveerkorps, veel plezier gehad, maar soms ook mooie meningsverschillen en konden we daar heerlijk over discussiëren. 

 

Maar ze gaat gelukkig niet helemaal weg bij de club en blijft de instructie verzorgen bij Jong Pasveer en de PasveerKidZ. Die 30 jaar komt wel vol en hopelijk nog een paar jaartjes meer. Aukje blijft dus de jeugd warm maken voor dit prachtige instrument….Lyra rules!

 

Voor haar vervanging bij het Pasveerkorps heeft ze ook zelf gezorgd. Remco Drent, haar eigen opgeleide leerling, heeft het stokje per 1 januari 2023 over genomen.

 

Thanks zussie

Groetjes Jan

 

| | | |